tirsdag den 1. marts 2011

Så er det sæson for ny pilemark


Topskud af Bleu

Som lovet, må jeg hellere skrive lidt om min pilemark, og hvad jeg måske ville vælge anderledes. Pileforeningen har lavet en glimrende folder som man bør bestille hvis man drømmer om en pilemark, men lige nu kan jeg godt nok ikke finde noget om dyrkning på hverken den åbne eller lukkede del af hjemmesiden........... Nå det kommer nok igen gætter jeg på (Det er faktisk mig der skal opdatere pileforeningens hjemmeside vedr. dyrkning, men jeg har ikke fået noget endnu ;-)

Min pilemark er lavet på et stykke gammel brakmark. Vi fik stykket fræset et par gange og lagde så to stykker roekule plastic på 10x12 meter. Kanten af plasten er lagt ned under jorden. Plasten holdes på plads af nogle lange I-jernprofiler

Pilestiklinger kan med fordel klippes af pil fra selvhøst, når man har klippet en enkelt stikling på ca. 25-30 cm af den tykke ende, er der jo stadig flettepil tilbage :-)

Stiklinger vil selvfølgelig variere fra sort til sort, men en god stikling er typisk på tykkelse med en blyant og 25 cm lang. Man stikker den tykke ende ned i gennem plasten (hvis den er klippet lidt skrå kan den selv prikke hul) Husk at holde øje med at pilen vender rigtig. De små pile (sovende skud) skal pege opad som her.Jeg plejer at stille stiklingene i vand en dags tid inden jeg sætter dem. Jeg lader dem bare blive i posen. Bare der er et lille hul, skal vandet nok løbe ind

Stiklingen skal ca. have 5-7cm over plasten når den er sat. Det er vigtigt at plasten holdes nede med sand, sten, jernprofiler, eller hvad du nu lige har til rådighed. Det er rigtig surt når der kommer luft under plasten så den svæver op over stiklingerne........

Det er bedst at få stiklingene i jorden inden droningens fødselsdag (midt i april) Som tidligere skrevet er det næsten umuligt at plante efter, så evt. udgåede planter vil altid stå som huller i rækkerne.

Hvis jeg skulle planlægge ny mark i dag, ville jeg nok vælge nogenlunde som jeg gjorde, men der er nogle sorter som sneg sig med, som ikke rigtigt er blevet til noget fordi de er sat for sent eller for tæt på gamle.

Mislykkede sorter på min mark er (oprindeligt antal stiklinger):

Vestbirk (100) (de fleste er gået ud, selvom de har fået OK betingelser) Den kan jeg godt undvære

Rosmarin (25) (står for tæt på store sorter) Den ville/vil jeg stadig vælge op til 200 stiklinger af, men i et bed for sig selv.

Carl Jensen(100) (sat med for stor afstand - bliver alt for stor og med sideskud, med mindre man sommerhøster) Den kan jeg godt undvære.

HC Andersen(25) (fuld af sideskud) Den kan jeg godt undvære

Daphnoides(50) (Sat for tæt på gamle) Den er som bleu men mere grøn. Den savner jeg ikke

Fransk Flødefarvet(100) (sat for tæt på gamle) Den ville jeg stadig vælge lidt af. Den er flot til effekter.

Black Maul(100) (Har det egentligt nogenlunde men jeg har for lidt af den) Den ville jeg faktisk nok vælge mindst 400 stiklinge af, for Poppelglansbillen kan vist ikke lide den :-)

Vellykkede sorter er (oprindeligt antal stiklinger) :

Hyllinge(300) : superflot pil, som giver viiildt mange vidjer pr. plante. Den ville jeg ikke undvære

LSD(200) : Også en rigtig dejlig pil som minder meget om Hylinge men er knap så slank. Også en rigtig dejlig grøn basispil, som dog er lidt "leverpostej" og kan købes ret billigt tørret og sorteret i Belgien. Jeg ville dog ikke undvære dem jeg har :-)

Ørkenpil(50) Egentlig en ret træls pil som er grov og fuld af sideskud, men den er flot til effekter. Jeg er tilfreds med det jeg har.

Dugpil(100) Giver rigtig fint men er lidt grov. Jeg æææææælsker dugpil og skal helt bestemt have meget mere af det. Det er altid det jeg først har brugt. Mange har problemer med at den får svamp eller går ud. Jeg synes den er besværet værd.

Bleu(600) Den pil jeg har flest af( der er dog kun ca. 400 panter der giver godt). Den skal jeg også have flere af. Jeg har aldrig helt nok, da den er super til alting og har en lækker farve, både frisk, tørret, på rod, og med blade.

Alba(100) Har en flot høstfarve og til dels også brugt som halvfrisk, men i flet bliver den hurtig rød og ligner de andre røde. Jeg ville dog ikke undvære den på marken, hvis ikke for andet så for de fantastiske høstfarver, som lyser op og klæder de andre faver hele vinteren.

Long bud(200) Er ligesom Black Maul tilsyneladende immun overfor poppelglansbiller. Den er rar at have i "reserve" og så er den god til haveflet fordi den er ret kraftig. Den ville jeg gerne have lidt mere af.

Rød Belgier(300) Har faktisk aldrig givet særlig godt, da den sammen med Alba er billernes favorit....... Også denne sort kan bestilles i Belgien og er derfor nem at få masser af. Hvis man skal have egen mark bør man dog have en rød basispil og denne er et godt bud. Jeg er glad for den mængde jeg har.

Rød Amerikana(300)  Er egentlig lidt samme historie som Rød Belgier. Hvilken der får de flotteste farver afhænger meget af jorden, så det bør næsten komme an på en prøve.

Stiklinge kan klippes nu (eller tidligere) i forbindelse med høsten og opbevares i køleskab i en lukket pose.

Husk at det er billigst og nemmest at få mange stiklinge af een sort, hvis man "selvhøster" sorten fremfor at købe færdigklippede stiklinge til flere kroner pr stk. Det er dog ikke alle sorter hvor det er muligt.

Go' fornøjelse ;-)


Posted by Picasa

9 kommentarer:

 1. Dejlig vejledning til alle, som planlægger sin første pilemark eller -bed. Jeg har på et tidspunkt set folderen "Din første pilemark" i revideret udgave på Pileforeningens hjemmeside, forhåbentligt bliver den lagt ind igen.
  Jeg har også planer om at sætte mange nye stiklinger i år; men lige nu skal høsten overståes først.
  En stor del af min pil er plantet med henblik på pil til hegn, både levende og tørt. Jeg noterede mig, at du skrev, at Carl Jensen bliver for stor, fordi den er sat med for stor afstand? Vil du anbefale, at jeg planter med større afstand end nu, hvilket er 25cm i rækken og 50-60cm mellem rækkerne?
  Lene

  SvarSlet
 2. Nej altså omvendt. Du skal faktisk ned på 12cm imellem planter til Carl Jensen, og så ville jeg sætte dobbeltrækker med 50-60 cm imellem.

  SvarSlet
 3. Jeg tænkte faktisk, at jeg måske gerne ville have dem kraftigere til dødt hegn?
  Lene

  SvarSlet
 4. Nå OK - men selv på hegn er det jo træls med en masse sideskud, så hvis det var mig ville jeg prøve først med et mindre antal, hvis det er muligt.
  De energipil jeg har sat til hegn, har ikke mange sideskud det første år. De kommer først i toppen senere, og der er de ret nemme at fjerne.

  SvarSlet
 5. Rigtig god vejledning, jeg er enig med dig i de sorter som jeg selv har :-), jeg bare så træt af Albaen med alle dens sideskud :-(, jeg forsøger mig med Ardennerpil som jeg købte sidste år , så får vi se hvordan den arter sig på andet året. blir den lige så vild som Albaen kan den komme væk igen. Har lavet aftale med naboen om at sætte Alba stiklinger i skel, de skal så have lov at stå som enkelt træer og blive store og flotte

  SvarSlet
 6. Hej
  Kender du nogle pilesorter som rådyr specielt godt kan lide at spise? Jeg vil gerne plante lidt pil for vildtet på min grund.
  /Jacob

  SvarSlet
 7. Jeg har hørt at de godt kan lide dugpil :) som i øvrigt er en meget køn pil, med tidlige sølvhvide gæslinger.

  SvarSlet
 8. Hejsa - det fine billede du har med pilen med de sorte knopper mon du har et navn på den pil og hvordan den er at flette med ?

  SvarSlet
 9. Det er fransk flødefarvet. Den er enormt blød at flette med, og er derfor meget vanskelig at lægge en kant med. Min har tendens til at lave lidt korte tykke skud, så ikke noget med lange vidjer som f.eks. bleu. Men til sideflet og effekter er den ok, og flot.

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails