søndag den 12. september 2010

Hvor finder jeg pil

Det første problem der melder sig er at skaffe noget flettepil. Her er der lidt forskellige muligheder, som jeg vil prøve at gennemgå.....

Køb tørret og sorteret pil
Den bedste metode, første gang, er at købe tørret sorteret pil hos en anden fletter, som kan rådgive om hvor meget, og hvilken slags pil man skal bruge til sit fletteprojekt.
Her er det vigtigt, at finde en forhandler man har tillid til. F.eks. ved at få en anbefaling fra andre flettere.
Pris og kvalitet hænger også her, som regel sammen. Så hvis pilen er meget billig, er det sikkert fordi den er af dårlig kvalitet eller sortering.
Hvis du selv er nødt til at vurdere kvaliteten, så kig efter om du kan finde sideskud i toppen eller midten af bundtet. Hvis det er sorteret pænt, bør du ikke kunne finde nogen (der kan dog godt forekomme en enkelt eller to når du kommer igang med at bruge det)
Der kan godt være lidt mug på endeflader og knopper. Det betyder ikke noget for flettekvaliteten (men er måske ikke så sundt)
Kig også efter om der er små mørke prikker i klynger. De skyldes at pilen har stået for længe ude i regnen inden den kom på lager. Det er grimt på det færdige produkt og kan, hvis du er rigtigt uheldig, betyde at pilen er rådden allerede inden du kommer igang.

Selvhøst
Mange dyrkere har selvhøst i december og januar. Her skal du selv høste, sortere og tørre pilen inden brug.
Det første du skal være opmærksom på, er at du skal købe ret store mængder, da der ellers ikke vil være nok pil i ens længde og tykkelse, når først det er sorteret i 6-8 længder. Til gengæld er det ret billigt at købe pil ved selvhøst.
Inden du beslutter hvilke sorter du vil høste, er det en god ide at få at vide af dyrkeren hvilke sorter der er af god kvalitet netop dette år. Det er forskelligt hvilke dårligdomme der rammer pilen fra år til år.
Hvis du må klare dig selv, skal du kigge efter om der er mange sideskud. Det er nemmest at vurdere mængden af sideskud, hvis du høster en god håndfuld og så går den igennem for sideskud.
Du skal også kigge efter om der er "sår" på pilen. De ses som visne pletter på pilen. Hvis der er sår på pilen, vil den knække når du fletter. Hvis der kun er enkelte med sår på vidjerne kan man vælge at sortere det fra.
Du kan ikke regne med tykkelsen på den friske pil, da den jo krymper.
Ulempen ved selvhøst er den begrænsede periode - Træls hvis det er maj, når du får lyst til at flette ;-)

markbundter
Samtidig med perioden for selvhøst, kan man typisk også købe markbundter. Dette er bundter, som  dyrkeren har høstet, men som stadig mangler sortering og tørring.


















Opblødt pil
Nogle flettere sælger også opblødt pil, enten på bestilling eller fra fryseren. Hvis du køber frosset pil er det vigtigt at det er en fletter du stoler på, da pilen kan være tøet op flere gange, hvilken væsentligt vil skade pilens fletteevne og svække barken.
Den nemmeste måde at finde dyrkere som sælger opblødt pil er at opsøge en flettekreds i nærheden af hvor du bor. Der findes en liste med kontaktpersoner på http://www.pileforeningen.dk/
http://www.flettepil.dk/ er det desuden muligt at bestille frosset pil til levering med posten.

Vild pil
Hvis du er meget desperat, og det ikke kan lykkes dig at finde pil ved een af ovenstående, er det også muligt at høste pil i læhegn, rabatter og grusgrave. Du skal dog helst finde noget pil som har været skåret ned året før, da det er vildskudene du skal bruge. Hvis du kan finde sideskud på 60 - 80 centimeter vil det dog også være muligt at få noget ud af.....
Ved vild pil kender man ikke pilens fletteevne på forhånd, men det er en god ledetråd at kigge på vidjens marv, når man har klippet den. Hvis marven er for stor, vil pilen opføre sig som et elektrikerrør. Det laver skarpe buk hvis man forsøger at lave bløde buer. Pil med lille marv har de bedste fletteevner.
Jeg vil ikke anbefale at bruge vild pil med mindre man er nærmest desperat. Det tager lige så meget tid at lave en dårlig kurv som en god.

Sæt din egen pil
Dette er en noget mere langsigtet løsning, som du kan vælge hvis du regner med at komme til at flette meget. Egen pilemark er kilde til meget glæde og megen frutration, men der kommer meget mere om egen pil i et senere indlæg

Generelt
Som nybegynder kan man godt fristes til at købe dårlig/billig pil til "øvekurvene" . Det synes jeg er at skyde sig selv i foden.
Brug den bedst mulige pil. Det er svært nok at lave en pæn kurv uden at skulle kæmpe med dårlig pil. Når du bliver lidt mere øvet kan du bedre vurdere hvor den dårlige pil kan bruges uden at skade resultatet og du har bedre styr på teknikken, så det er dig og ikke pilen der bestemmer...

3 kommentarer:

  1. Så spennende med fletteskole på bloggen. Jeg leser med iver :D Har min lille pilåker i hagen. Rekker ikke til så mye, men litt småarbeider blir det nok til. Gleder meg til neste innlegg. :D

    SvarSlet
  2. interessant,takk for at du deler.

    her jeg bor er endel vill pil rundt om og en blir fristet til å flette, men hvor bliver den tiden av...?

    stikker inom igjen og henter mere kunnskap.

    måtte du få en vakker uke der nede!

    GundaM

    SvarSlet
  3. Merethe - glad for at det kan bruges :-)

    GundaM - selvom du ikke kommer til at flette lige nu, kan du jo klippe noget af det ned allerede nu, så er der flettepil klar til næste år ;-)
    Selvom man ikke lige kommer igang med at flette, er det jo altid rart at kunnne hente pil til en krans på døren, et fugle-foder-kræmmerhus eller til opbinding af blomster.
    Et par filterkugler, ville sikkert se fantastisk ud i haven med alt dit drivtømmer og rustne dimser.
    God uge til dig også.

    SvarSlet

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails