fredag den 10. september 2010

Fletteskolen

Når man har været på kursus 1 eller 2 gange har man måske lyst til at begynde at flette noget hjemme, men så er der straks en masse spørgsmål der melder sig:
 1. Hvor finder jeg pil?
 2. hvilken pil er egnet?
 3. hvor meget pil skal jeg bruge?
 4. skal jeg selv sætte pil eller købe?
 5. hvordan bløder jeg pilen op?
 6. hvad gik der galt ?
Da jeg startede med at flette selv, skyldtes det en trailerfuld energipil jeg havde fået, som skulle bruges til hegn på terrassen. Jeg klippede alle sideskudene af, og de blev så brugt til at lave små og store kræmmerhuse af. Dette var jo nærmest frisk pil, hvilket ikke er helt uden udfordringer, men det blev dog til noget rimeligt brugbart.....
På dette tidspunkt var der gået 1½ år siden mit første kursus, og jeg havde endnu aldrig flettet en kurv (på mit første kursus lavede jeg et foderbræt)

Mine første pilebøger var "flet med pil" af Steen H Madsen og "pileflet til folk og fæ" af Anne Folehave. Det er begge meget gode bøger som beskriver opblødning og fletteteknikerne ret detaljeret. Alligevel vil jeg klart anbefale at man starter med et kursus, med mindre man er meget tålmodig. Det er nemlig ret svært at lave en pæn kurv, så det er en god hjælp at kunne se, hvordan underviseren holder sine hænder - OG blive rettet når man selv gør det forkert.
Bøgerne er gode af have bagefter, når man pludselig har glemt hvordan man øger kimning, eller hvordan man starter en 4-bag-2 kant. Jeg vender stadig ofte tilbage til mine bøger, når jeg lige skal genopfriske, eller måske bare vil finde inspiration. Jeg har vel nu 25 bøger om pileflet, og kan finde noget om næsten hvad som helst:-)

Men det første problem man render i er jo, at skaffe pil, og få det blødt op. Det kan man også læse om i mange af bøgerne, men det er alligevel noget der i begyndelsen, er ret svært at få til at lykkes. Jeg læste selv alt hvad jeg kunne finde, også på nettet. Og alligevel har jeg mange dyrt købte erfaringer, med pil som ikke ville, som jeg......

Derfor har jeg nu tænkt at jeg vil starte en lille fletteskole her på bloggen. Helt fra bunden (Har I forresten nogensinde tænkt på at udtrykket: "jeg har selv lavet den helt fra bunden af" bliver helt bogstaveligt når det handler om kurve ) Så jeg måske kan hjælpe andre i gang på samme måde som jeg selv blev det. (den hjemmeside hvor jeg fandt rigtigt mange gode råd og inspiration finde i øvrigt ikke mere)

Første indlæg i fletteskolen vil blive om flettepilen. Jeg skal lige have taget et par billeder, så det kommer nok i løbet af et par dage. Det er selvfølgelig tilladt at stille spørgsmål, hvis noget driller, også på de gamle indlæg, jeg får en mail, så jeg skal nok opdage det :-)


Dette er min første kurv (som først blev lavet på mit 3. kursus)

3 kommentarer:

 1. Hej Vivian
  Sikke et initiativ!
  Jeg er sikker på, at der er mange, der som jeg vil gøre flittigt brug af dine indlæg om pileflet - "helt fra bunden" (det udtryk må da stamme fra noget som kurveflet?)
  Som du ved, er det svært for mig at deltage i kurser, og jeg glæder mig til at lære fra dig.
  Lene

  SvarSlet
 2. Du har i dit indlæg fat i noget af det, som vi har sagt i årevis. Man må kunne føle materialet, havde det i hænderne, for at forstå hvad det drejer sig om.Hvordan man holder på pilen er utrolig vigtigt, for det færdige resultat. Det er jo også meget forskelligt, hvordan man gør tingene. Dermed er der mange variationer.Nogle bedre end andre. Med erfaringen er der ting man laver om på, fordi man finder nye måder.Eller rettere,for mig er jeg gået tilbage,til noget af det aller første jeg lærte.
  God fornøjelse med fletteriet.

  SvarSlet
 3. As you start to teach you will learn a lot about yourself and your hands too! It will be nice to see what you create by teaching. Your photography is always so lovely so we can look forward to more beautiful pictures too. Best of luck,
  Shari

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails