torsdag den 16. september 2010

hvilken pil er egnet.

Som omtalt i det tidligere indlæg er der ikke som sådan noget der er uegnet til at flette med, men noget er bare mere egnet til den enkelte opgave end andet. Og som nybegynder er der jo, som sagt,  ingen grund til at lave udfordringen større end den allerede er.....

Der er rigtig mange sorter af flettepil, og selv om de enkelte dyrkere kalder deres pil det samme navn, er det ikke nødvendigvis den samme klon i hele landet.  Når man klipper stiklinger fra en plante og sætter dem i jorden et nyt sted har man lavet en klon, som teoretisk burde være fuldstændig magen til sit ophav.
For at gøre det endnu vanskeligere kan den selvsamme klon desuden opføre sig ret forskelligt med både farve og flette-egenskaber afhængig af jorden den har vokset på.

Igen må man altså kunne stole på sin dyrker. Pileforeningen har lavet anbefalinger for distribuering af stiklinger og oprettelse af pilemark, men de er ret nye, og de fleste større marker er lavet før de kom til, så mange dyrkere har måske ikke "stambog" på deres pil. til gengæld har de kendt den længe og ved hvordan den falder ud på netop deres jord.

Nogle sorter er at finde hos næsten alle dyrker fordi de er meget robuste og meget allround i deres anvendelse. Men ellers findes der et hav af varianter, og "favoritten" kan variere fra dyrker til dyrker (fletter til fletter) vær i øvrigt opmærksom på at nogle dyrkere ikke selv fletter. Det kan være et problem hvis du har brug for vejledning i at vælge pil til noget bestemt.

Hvis jeg skulle købe pil til min første solo-kurv, ville jeg vælge Amerikana eller Rød Belgier hvis den skulle være rød. Og Bleu eller Leichestershire Dics (LSD) hvis den skulle være grøn.
Disse pilesorter er glimrende til næsten al slags flet og fås desuden i længder fra 60-80 cm til 2m+


Masser af andre pilsorter kan bruges til sideflet eller pyntekimming, og her er deres fletteegenskaber ikke så væsentlige, da de ikke skal kunne lave flotte buer i kanten eller kunne bøjes 90 grader ved bund eller kant.
Så du har helt frit slag på pilen til islættet (midt på kurven)




(disse to kurve er flettet i LSD og rød belgier)


Størrelsen på pilen kommer selvfølgelig helt an på hvad du vil flette, men der er dog to fælder:
  • Du tror måske at det gør det nemmere for dig hvis du vælger meget lille og tynd pil (knap så hård ved fingrene) men i virkeligheden skal din stageafstand være meget lille hvis du f.eks. vil flette med Rosmarin (for nu at stille det på spidsen) og så er det faktisk ret hårdt ved fingrene alligevel. Hvis du vælger meget lille og tynd pil til normal stageafstand (2 fingerbredder) er der intet spænd i pilen, så dit flet bliver fladt og åbent.
  • Det kan også være at du få valgt for kraftig eller for ens pil. Det vil give dig store problemer med at lave sideflet, da dine stager så skal være meget tykke for ikke at give efter for presset. Her kan du risikere en kurv hvor stagerne bøjer lige så tit som sideflets-pilen eller hvor stagerne cykler ud og ind og kun hver anden flettepil er bøjet.
Det er absolut muligt at flette i både meget tyndt og meget tykt pil, men igen udfordringen er stor nok i sit udgangspunk - hvorfor gøre det værre.

(Her er det en taske med sideflet i Rosmarin. Stagerne står med mindre end en fingers bredde)





Til en almindelig kurv i skovtursstørrelse, vil du typisk skulle bruge pil i str. 140 til stager og kimning
Til sideflet kan du med fordel gå ned i ca. halv tykkelse i forhold til stagerne. Det vil tyspisk være fra et bundt på 100cm (mange gange er der 60-100cm i det mindste bundt)

Husk også at du skal bruge pil til sjælen i hanken. Det behøver ikke at være en opblødt pil, men kan være en halvfrisk (høst den og stil den ved fyret i 14 dage) eller en tørret som er blødt lidt op sammen med de tyndere pil.
Hvis du høster en frisk skal du op i tommelfinger tykkelse ved roden, da den jo krymper. Hvis du ikke har en god kraftig sjæl kan du evt bruge to (mindre kraftige)

Men det er jo ikke sikkert at dit første solo-projekt er en kurv, måske det er noget mere overskueligt som et kræmmerhus til fuglene. Så kan du bruge næsten hvad som helst, og det må faktisk meget gerne være lidt kort og kraftig pil som f.eks. Fransk flødefarvet eller sideskud fra grusgraven og hvis du f.eks. har flettet en kurv, kan afklippet fra kanten typisk blive til et kræmmerhus.

Der er nogle pil som er lidt for bløde til stager og kant. De vil nemmere kunne give efter som stager, og vil give buk i kanten i stedet for buer. Gul Alba, Fransk Flødefarvet og dugpil hører til denne gruppe. Hvis man bruger dobbeltstager (som jeg gør når jeg laver den katalanske bund) er det ikke så kritisk at stagerne er stærke og hvad angår kanten kan man enten lave en ret stram kant, hvor man med vilje undgår de bløde buer og trækker stramt til (der skal dog så være ret moderat stageafstand) eller man kan som på kurven i dette indlæg lave en kant hvor der altid er mindst to pil der følges ad, og støtter hinanden.

Næste indlæg i fletteskolen bliver om mængden af pil og om sortering og tørring da det jo er lidt andre mængder hvis man har købt selvhøst eller markbundter.

1 kommentar:

  1. Masser af stof til eftertanke!
    Jeg vil helt sikkert - når jeg arbejder på et projekt her alene - vende tilbage til din fletteskole igen, igen, og igen.
    Lene

    SvarSlet

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails