onsdag den 16. februar 2011

Hvordan man fletter en katalansk bund


Denne beskrivelse er et genoptryk af den vejledning jeg lavede til flettekredsen i 2008.

Denne bund laves oval og giver normal stageafstand på dobbelte stager. Metoden er i store træk som jeg har lært den på kursus med Ane Lyngsgaard i 2006.
Bunden bliver dejlig plan og kan laves i næsten enhver tænkelig størrelse.

1. Start med at lave en oval krans (eller en ring) kransen bindes på midten for at holde faconen imens stagerne sættes på.
Det er nemmest at lukke bunden helt hvis ovalen er super-eliptisk med lidt flade ender.


2. Der flettes altid over to bundstager. Disse kan, afhængig af bundens bredde, bestå af 2-5 pil som endevendes.
Hold på de to stagesæt imens de første to pil flettes på tværs, så stagerne låses.
Det der nu vender opad er det der senere vil være undersiden af kurven. Arbejdet skal vende sådan indtil der er flettet ”kuffertkimning”.


3. Det er nemmest at flette på bunden hvis man hver gang starter med rodenden under ringen i den side hvor den forrige pil sluttede med topenden (ovenpå ringen)
På den måde kan pilen holdes ovenpå første bundstage (med en flad hånd) imens den trækkes ovenom og under anden stage så topenden ender med at hvile ovenpå ringen.

4. For at undgå for tætte stager på langsiderne vendes hver anden pil om ringen og kører tilbage igen (næste pil starter stadig hvor den vendte pil sluttede) Dette gøres 3-6 gange symmetrisk på hver langside


5. Specielt for de pil som er vendt om ringen.
For at undgå at lave knæk på pilen (som jo senere skal bruges til stage)
trækkes pilen op i det fjerneste hul og flyttes derefter under begge stager så den ender i det rigtige hul.


6. Der startes fra midten af ringen og arbejdes ca halvvejs ud, hvorefter ringen vendes og der arbejdes den anden vej. Det er nemmest at bunden vender, så man arbejder væk fra sig selv.


7. Det er vigtigt at der isættes så mange pil som muligt, da der ellers bliver hul i bunden.
Når det ikke længere er muligt at starte pilen under ringen, kan den sættes i det midterste hul i stedet, og derefter skubbes under bundstagen, så den tvinges på plads.
Dette tvinger bundstagerne en smule mod midten, og hjælper dermed til at give den rigtige stageafstanden på de korte sider, når stagerne til sidst rejses.


8. Når bunden er helt udfyldt, skal der sættes ekstra pil ind på de korte sider. Det er vigtigt at der er et lige antal pil, da kurven flettes på dobbeltstager.
På langsiderne er dobbeltstagerne defineret imellem de vendte pil, og der tælles derfra ud til begge ender om antallet passer. Der skal typisk indsættes 2-3 ekstra pil på hver kortside for at give korrekt stageafstand.
Husk når du sætter ekstra stager ind, at vende snittet opad, da det er undersiden af kurven, som nu vender opad.
De korte ender af de endevendte bundstager klippes af så langt inde som muligt, gerne indenfor ringen

9. Nu flettes en krydsflet omkring stagerne. Præcis to omgange. Det betyder at der øges ”tyk-mod-tyk” præcis hvor den tynde ende startede.
Der flettes med lange tynde pil. Hvis pilen er for kort eller for kraftig startes to steder. Der øges så de samme to steder, så der stadig kun bliver præcis to omgange.
De to omgange skal ligge indenfor og på ringen. Husk at flette om dobbeltstager


10. Til sidst flettes en ”kuffertkimning” som ligger lige udenfor ringen.
Der vælges 8 pil som er en del kraftigere end dem som blev brugt til krydsflet.
De første fire pil måles af så de når godt og vel halvvejs rundt på ringen (ca. 20cm for lange i forhold til stramt mål) og de tynde ender klippes af. De skal ikke bruges.
Start med den tyndere ende af pilen i fire efterfølgende huller (som ved kimning) og flet med pilen længst til venstre foran tre og bagved en. Træk pilen stramt til i hvert slag specielt på de korte sider.
Når kimningen er præcis halvvejs rundt om bunden øges ”tyk-mod-tyk” sådan at tykkelsen på de fire pil der fortsætter er præcis den samme (klip evt. lidt af den tykke ende) fortsæt til starten af kimingen og lav en ”bagvendt” øgning. Første pil lægges blot ved siden af , næste pil skal under en, 3. pil skal under 2 og sidste pil under tre.
11. Klip bunden ren.
Først nu vendes arbejdet. Og alle de korte ender af pilen klippes ind til ringen. På langsiderne klippes enderne i 90 grader og lige udenfor ringen.


12. Nu skal stagerne rejses. Dette gøres ved at trække stramt (og langsomt) op mod ”kuffertkimningen”. Hvis man kan mærke at pilen er sprød eller hvis stagerne knækker, kan det være nødvendigt at prikke stagerne med en syl eller kniv eller klemme bukket med at spidstang. Det giver dog det bedste resultat at trække stagerne op.
Når alle stager er rejst, bindes i toppen og der laves en kimning. Det er en fordel at starte kimning to steder, så den tynde ende af pilen kan trækkes helt ned forbi ringen, som derved dækkes helt.


13. Sæt nu kurven på en plan flade og kontroller om den vipper eller vrider. Juster evt. bunden over et knæ eller bordkanten.
Herefter flettes kurven med sideflet og afsluttes med kimning.
Inden kanten lægges, klippes den ene af dobbeltstagerne af. Her er der mulighed for at frasortere stager som er for korte, tynde, tykke osv. Desuden kan man justere lidt på stageafstanden ved at beholde de stager som står bedst. Hvis alle stager står med samme afstand, og alle pil er af samme kvalitet, klippes stagen til højre af.
Hvis der er brugt ret korte og tynde pil til stager kan begge stager beholdes og bruges til f.eks. en 3-bag-1 kant med polsk (tror jeg nok) variation, hvor kanten flettes med dobbelt stager, som her . Eller man kan lave en rullekant/hank som her.

Kurven fra billedserien kom til at se sådan ud ......

6 kommentarer:

 1. Super beskrivelse , det tror jeg selv jeg kan finde ud af , det skal i hvert fald forsøges når jeg engang er færdig med at sorter mit pil.
  pilehilsen
  Birgitte W

  SvarSlet
 2. Det kan du da helt sikkert :-)Og god fornøjelse !

  SvarSlet
 3. hejsa!
  Er det muligt at købe et fuglefoder hus af dig
  mange hilsner
  jettemj@privat.dk

  SvarSlet
 4. Flot vejledning! Jeg har aldrig prøvet at lave en katalansk bund; men du får det til at så let ud.
  Det skal da prøves en dag - snart.
  Lene

  SvarSlet
 5. Thank you very much for this tuto. I can't read danish, is it possible to have it in english ?
  Valérie

  SvarSlet
 6. I'll try to translate it before too long :)

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails