mandag den 14. juni 2010

skadedyr

Så er jeg nææææsten færdig med min sommerhøst. Nu står der kun knapt 200 planter af Americana som er 3 og 4 år gamle. De er simpelthen for kraftige for min "kagearme" så der må jeg lige lokke lidt med Søren i denne uge.
Men så er det altså også første gang (bortset fra den allerførste høst) at hele marken er klippet i bund.

Det skyldes at jeg har ladet noget stå de tidligere år, enten fordi jeg ikke lige har nået at høste det eller fordi jeg ikke har gidet, da pilen har været ødelagt af skadedyr.

Sidste år var pilen igen fuldstændig væk i biller da vi tog på sommerferie, men pludselig midt på sommeren var alle billerne (og larverne) væk. Jeg gætter på at tørken tog dem, for indtil tørken var der tusindvis, og jeg havde helt opgivet at gøre noget ved det.
Selv om der havde været masser af biller sidste forår, var min pil faktisk i nogenlunde stand i år, og så ærgrede det mig at både rød belgier og americana ikke var klippet sidste år, og derfor bare var 2. års med mange sideskud.
Så i år har jeg været ret motiveret for at få det hele klippet ned, så jeg kan få en kanonhøst næste år (krydser fingre)

Indtil i går havde jeg ikke set en eneste af de satans biller, men i går så jeg en enkelt pileglansbille (de små stålblå) og en enkelt poppelglansbille (den på billedet). Begge måtte straks lade livet........


Og hvis der en nogen der ikke helt forstår mit had til den lille mariæhøne-agtige bille, kan jeg lige vise hvordan min alba har set ud i 2008 og 2009.....
Selvom alba er en ret kraftig pilesort, og pilen normalt bliver rimelig kraftig på min jord, har albaen helt bogstaveligt ikke været over 60cm høj. Den er tydeligvis billernes yngling, og når først deres æg klækker og der sidder 50 larver i toppen af hver plante, så bliver de bare ÆDT.


3 kommentarer:

 1. I can understand how frustrated you must be when you wait patiently each season to get a good harvest! It's is always amazing to me how such a small creature can devastate a plant in days. We are dealing with the spruce bark beetle doing damage to our woodlots here on Cape Breton Island. There are dead spruce trees everywhere this year.

  SvarSlet
 2. Forhåbentligt får du ikke de store problemer i år, det er så nederdrægtigt irriterende, når man bare kan stå og se på!
  Her har vi ikke pileglansbillen, men jeg har læst, at den nu findes i nogle af de nordøstlige stater i USA, formentligt importeret med noget pil! Jeg håber ikke, at de nogensinde "vandrer" hertil.
  Derimod har jeg de sidste to år haft et eller andet, som har ødelagt min Salix viminalis. Måske er det en virus, idet jeg ikke har set nogle insekter.
  Lene

  SvarSlet
 3. Very frustrating ! I have no pictures of the larvaes in the top of the willow, and hopefully I will not have the chance to make that photo any time soon.....
  Our spruce are fine, but all of the elm trees have died, and I think the chest nut tree is next in line :-(

  Jeg krydser fingre for at I ikke får de "dejlige" biller op til dig, ved ikke om det har noget at gøre med hvor koldt der er, eller det bare er almindelig spredning. Mener at den larve (er det vist) som nu tager kastanje træerne i Danmark, kun er her pga. klimaforandringer.

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails