fredag den 19. november 2010

Har du lyst til en pilemark ? ;-)

En af de ting der oprindeligt (og stadig)  tiltalte mig ved at arbejde med pil, er at det er et 100% naturmateriale, og der er ikke behov for nogen form for industriel forarbejdning som med f.eks. peddigrør.

Desuden kan man "plante en pind" i jorden og pludselig har man masser af materiale at arbejde med. For slet ikke at nævne at det er "gratis" at flette, hvis man har sin egen pil (man er vel jyde)


Da jeg startede med at flette var jeg da heller ikke et sekund i tvivl om, at jeg ville plante min egen pil. Det kastede jeg mig så lykkeligt uvidende ud i :-)

Mit første forsøg var et flop. Det var for sent (sidst i april/start maj) jeg satte 300 stiklinger i et bælte langs med bækken, og de 200 kom ikke. Dette bed står nu og gror til kæmpe størrelse, så jeg har stokke til hjørner, stolestel og bark.

Andet forsøg (året efter) gjorde jeg mig rigtig mange overvejelser omkring sorter og antal. Jeg læste alt hvad jeg kunne finde på nettet og valgte til sidst nogle sorter. Nogle lidt tilfældigt fordi de lige var til rådighed og nogle blev bestilt hos anerkendte dyrkere. F.eks. købte jeg Dugpil (acutifolia) hos Hanne Vistisen fordi hendes dugpil altid er fantastisk.

Alligevel lavede jeg mange begynderfejl (som jeg har skrevet om andre steder på bloggen - kig evt. under etiketten "pilemark") og der er mange ting jeg ville gøre anderledes i dag.

Det første jeg ikke vidste noget om var alle skadedyrene og andre dårligdomme som kan gøre en hel sort ubrugelig et enkelt eller flere år. Der er ikke så meget at gøre ved det, men man skal måske overveje om man "gider" at have en mark som skal klippes hvert år hvad enten det er super flettepil eller ren 2. sortering man får for sit slid, og det er et slid.  Marken skal høstes om vinteren, hvor det i forvejen kan være svært at få de lyse timer til at slå til, og der er ingen garanti for godt vejr i de lyse timer......

Hvis jeg skulle lave mark i dag ville jeg nok vælge lidt anderledes. Lidt mere fokuseret på mine behov.
Nogle sorter ville jeg slet ikke vælge, og andre ville jeg have meget mere af. Men da man ikke på forhånd kan vide hvilken pil der bliver god på netop ens egen jord og heller ikke hvilke skadedyr o.a. der vil ramme, er meget af det jeg ville gøre nu erfaringsbaseret og kan ikke umiddelbart overføres til andre.
Jeg kan blot advare lidt om det store arbejde det er, så man skal ikke tro at pilen er helt gratis ;-)


På den anden side lider jeg af vinterdepressioner og så er det jo super at blive gennet ud i lyset og luften !
Og farverne på marken i løbet af en sæson er skønne. Jeg kører forbi mark hver morgen på vej på arbejde. Jeg nyder altid synet.

Hvis man helst bare vil flette og ikke overhovedet er interesseret i at være med fra "jord til kurv", vil jeg ikke anbefale at man laver en større pilemark. Men måske mindre bede så man har lidt af den specielle pil og til større projekter.

I år forventer jeg en kanon høst, sidste år var ret OK og de to år der før var helt håbløse, masser af arbejde og meget lidt pil til flet. Derfor købte jeg forrige år 200kg basispil (LSD og Rød belgier) fra Belgien. Alligvel ville jeg nødig undvære min pilemark. Det er jo der jeg lige henter de spændende pil som dugpil og ørkenpil. Det er også der jeg henter kraftige pil til sjæle, blomsteropsatse, filterkugler til haven.

I foråret når alt er høstet og halvtørt, er mængden af pil der er til rådighed, fantastisk og man behøver ikke bekymre sig om at pilen bliver for gammel (rådden) for når den bliver for tør til at flette, skal den bare på lager. Det er i foråret man laver de lidt vilde store projekter til haven.


I næste indlæg til fletteskolen, skal jeg nok skrive lidt om mine erfaringer med pilemarken og hvordan jeg ville vælge i dag

4 kommentarer:

 1. Jeg gentager vist mig selv; men tak igen for din dejlige pileskole! Selv om jeg plantede mine første pil i 2007, er der rigtigt mange ting, som jeg ikke rigtigt er 100% klar over - måske til dels fordi jeg ikke lige har mange andre pileinteresserede her i nærheden. Du har hele tiden nogle værdifulde oplysninger på indlæggene, som jeg læser med stor glæde.
  Da jeg startede med pilen, var det danske pileforum "Salix" en stor hjælp, og det var meget ofte dig, som til stor hjælp besvarede mine spørgsmål.
  Lene

  SvarSlet
 2. Tak Lene - det varmer at vide at det kan bruges til noget :-)

  SvarSlet
 3. ha ha - I just read the translation of this post.
  Feel like a willowfield. I should be "feel like making a willow field ?(bed)

  But "feel like a willowfield?" is more fun ;-)

  let me know what you feel like ;-)

  SvarSlet
 4. Du verden hvor flotte disse pilan er! Eg blir helt fasinert hvor mye arbeid som ligger bakom. og alt som kan lages. jeg kunne godt tenk meg å prøvd dette :-) Ønsker deg en fin helg. Hjertelig fra Merete

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails