lørdag den 26. februar 2011

Vupti så er der høstet

Vi tog os lige sammen, og fik høstet nærmest hele marken i formiddags.......
.......godt hjulpet af Birgitte (willowdane) som ud af det blå tilbød at komme et par timer med sin høstmaskine.

Så da vi havde fået kaffe og rundstykker, så var det bare ud i regnen. Sur tjans, men hold da op hvor er det lækkert at al flettepil nu er "skårlagt" Det eneste der mangler i marken er oprydning. Nogle stubbe skal klippes lidt længere ned, og så er der noget "skrammel" pil som var fuld af sideskud og for kraftigt til maskinen. Men det kan alt sammen vente til en solskinsdag.Som et ekstra plus til succesoplevelsen, er al pilen i super fin kvalitet. Selv carl Jensen er normal str. og uden sideskud. Det hører så med til den historie, at jeg jo sommerhøstede (høstede den kassable pil så sent at den var sprunget ud) en ret stor del af min pil. Da jeg sidste vinter kun nåede at høste den bedste flettepil inden jeg var nødt til at koncentrere mig om konfirmation.

Høstmaskinen er en stanghækkeklipper, fra Stihl (KM100R). Søren er solgt, så mon ikke der skal indkøbes een til matriklen snarest. Nu skal vi jo også have lavet 5 HA skov, så er den jo helt uundværlig :-)

Åh forresten. Jeg skal huske at nævne at Søren hjalp - i flere timer (betingelse for at han ville - he he )

Nu skal pilen bare sorteres hurtigst muligt, så jeg kan få pil i vand til piletræer og bundter ved fyret til halvfrisk pil. Begge dele skal bruges til kursus i forårsflet d. 12/3... der er vist stadig en enkelt plads eller 2 ......

onsdag den 16. februar 2011

Hvordan man fletter en katalansk bund


Denne beskrivelse er et genoptryk af den vejledning jeg lavede til flettekredsen i 2008.

Denne bund laves oval og giver normal stageafstand på dobbelte stager. Metoden er i store træk som jeg har lært den på kursus med Ane Lyngsgaard i 2006.
Bunden bliver dejlig plan og kan laves i næsten enhver tænkelig størrelse.

1. Start med at lave en oval krans (eller en ring) kransen bindes på midten for at holde faconen imens stagerne sættes på.
Det er nemmest at lukke bunden helt hvis ovalen er super-eliptisk med lidt flade ender.


2. Der flettes altid over to bundstager. Disse kan, afhængig af bundens bredde, bestå af 2-5 pil som endevendes.
Hold på de to stagesæt imens de første to pil flettes på tværs, så stagerne låses.
Det der nu vender opad er det der senere vil være undersiden af kurven. Arbejdet skal vende sådan indtil der er flettet ”kuffertkimning”.


3. Det er nemmest at flette på bunden hvis man hver gang starter med rodenden under ringen i den side hvor den forrige pil sluttede med topenden (ovenpå ringen)
På den måde kan pilen holdes ovenpå første bundstage (med en flad hånd) imens den trækkes ovenom og under anden stage så topenden ender med at hvile ovenpå ringen.

4. For at undgå for tætte stager på langsiderne vendes hver anden pil om ringen og kører tilbage igen (næste pil starter stadig hvor den vendte pil sluttede) Dette gøres 3-6 gange symmetrisk på hver langside


5. Specielt for de pil som er vendt om ringen.
For at undgå at lave knæk på pilen (som jo senere skal bruges til stage)
trækkes pilen op i det fjerneste hul og flyttes derefter under begge stager så den ender i det rigtige hul.


6. Der startes fra midten af ringen og arbejdes ca halvvejs ud, hvorefter ringen vendes og der arbejdes den anden vej. Det er nemmest at bunden vender, så man arbejder væk fra sig selv.


7. Det er vigtigt at der isættes så mange pil som muligt, da der ellers bliver hul i bunden.
Når det ikke længere er muligt at starte pilen under ringen, kan den sættes i det midterste hul i stedet, og derefter skubbes under bundstagen, så den tvinges på plads.
Dette tvinger bundstagerne en smule mod midten, og hjælper dermed til at give den rigtige stageafstanden på de korte sider, når stagerne til sidst rejses.


8. Når bunden er helt udfyldt, skal der sættes ekstra pil ind på de korte sider. Det er vigtigt at der er et lige antal pil, da kurven flettes på dobbeltstager.
På langsiderne er dobbeltstagerne defineret imellem de vendte pil, og der tælles derfra ud til begge ender om antallet passer. Der skal typisk indsættes 2-3 ekstra pil på hver kortside for at give korrekt stageafstand.
Husk når du sætter ekstra stager ind, at vende snittet opad, da det er undersiden af kurven, som nu vender opad.
De korte ender af de endevendte bundstager klippes af så langt inde som muligt, gerne indenfor ringen

9. Nu flettes en krydsflet omkring stagerne. Præcis to omgange. Det betyder at der øges ”tyk-mod-tyk” præcis hvor den tynde ende startede.
Der flettes med lange tynde pil. Hvis pilen er for kort eller for kraftig startes to steder. Der øges så de samme to steder, så der stadig kun bliver præcis to omgange.
De to omgange skal ligge indenfor og på ringen. Husk at flette om dobbeltstager


10. Til sidst flettes en ”kuffertkimning” som ligger lige udenfor ringen.
Der vælges 8 pil som er en del kraftigere end dem som blev brugt til krydsflet.
De første fire pil måles af så de når godt og vel halvvejs rundt på ringen (ca. 20cm for lange i forhold til stramt mål) og de tynde ender klippes af. De skal ikke bruges.
Start med den tyndere ende af pilen i fire efterfølgende huller (som ved kimning) og flet med pilen længst til venstre foran tre og bagved en. Træk pilen stramt til i hvert slag specielt på de korte sider.
Når kimningen er præcis halvvejs rundt om bunden øges ”tyk-mod-tyk” sådan at tykkelsen på de fire pil der fortsætter er præcis den samme (klip evt. lidt af den tykke ende) fortsæt til starten af kimingen og lav en ”bagvendt” øgning. Første pil lægges blot ved siden af , næste pil skal under en, 3. pil skal under 2 og sidste pil under tre.
11. Klip bunden ren.
Først nu vendes arbejdet. Og alle de korte ender af pilen klippes ind til ringen. På langsiderne klippes enderne i 90 grader og lige udenfor ringen.


12. Nu skal stagerne rejses. Dette gøres ved at trække stramt (og langsomt) op mod ”kuffertkimningen”. Hvis man kan mærke at pilen er sprød eller hvis stagerne knækker, kan det være nødvendigt at prikke stagerne med en syl eller kniv eller klemme bukket med at spidstang. Det giver dog det bedste resultat at trække stagerne op.
Når alle stager er rejst, bindes i toppen og der laves en kimning. Det er en fordel at starte kimning to steder, så den tynde ende af pilen kan trækkes helt ned forbi ringen, som derved dækkes helt.


13. Sæt nu kurven på en plan flade og kontroller om den vipper eller vrider. Juster evt. bunden over et knæ eller bordkanten.
Herefter flettes kurven med sideflet og afsluttes med kimning.
Inden kanten lægges, klippes den ene af dobbeltstagerne af. Her er der mulighed for at frasortere stager som er for korte, tynde, tykke osv. Desuden kan man justere lidt på stageafstanden ved at beholde de stager som står bedst. Hvis alle stager står med samme afstand, og alle pil er af samme kvalitet, klippes stagen til højre af.
Hvis der er brugt ret korte og tynde pil til stager kan begge stager beholdes og bruges til f.eks. en 3-bag-1 kant med polsk (tror jeg nok) variation, hvor kanten flettes med dobbelt stager, som her . Eller man kan lave en rullekant/hank som her.

Kurven fra billedserien kom til at se sådan ud ......

søndag den 13. februar 2011

Katalanks kurv med rullekant.


Så er den katalanske kurv færdig. Bund og stager er lavet i afbarket pil . Det er første gang jeg prøver at flette andet, end en lille bort i afbarket pil. Det er OK at arbejde med - måske lidt hårdede ved fingrene, men en god ting, at det bare skal i badekarret en halv time, så kan der flettes.....

Jeg skal også lige vænne mig til udtrykket. Jeg foretrækker normalt de røde og grønne pil med bark på, men jeg tror nu godt jeg kan vænne mig til den afbarkede pil. Specielt hvis kurven er lidt anderledes, så den ikke ligner noget fra Jem og Fix :-S

 
Jeg nåede jo desværre ikke at lave kanten imens vi fik undervisning, så jeg måtte klare mig selv...... Den er blevet nogenlunde OK (bedre end sidst) men svæver dog desværre lidt for meget nogle steder. Generelt blev jeg dog klogere på nogle ting, så næste gang bliver den helt perfekt :)
Jeg splittede grove dugpil i tre, som så skulle snittes helt flade (under marven) det var et kæmpe stykke arbejde, og så syntes jeg desværre at den splittede pil var rigtig træls at arbejde med. Kurven blev skæv til sidst, fordi jeg vist ikke lige havde fantasi til at banke den "levende" dugpil (skulle måske have gjort det da der var sat ekstra stager i - det strammede det hele meget op) Så min umiddelbare reaktion er vist, at jeg ikke kommer til at gentage kurven sådan lige med det samme - på den anden side.....
Hverken den splittede dugpil eller den afbarkede pil kræver mere end 30 minutters opblødning. Kurven må gerne tørre helt ud under vejs, så man kan holde pause - så måske jeg alligevel kan ende med at blive helt glad for den - jeg er i hvertfald stadig helt vild med rullekanten.
Og så købte jeg i øvrigt et stort bundt afbarket pil, så mon ikke der kommer en kurv efter nogenlunde samme opskrift snart :-)
Posted by Picasa

søndag den 6. februar 2011

vindmøller, kniplinger og rullekanter

Vi har haft kursus med Jette Mellgren i flettekredsen i denne week end.
Dag eet afprøvede vi forskellige materialer og tekniker. Vi startede alle med at skære os mindst een gang ved at splitte elefantgræs-stængler op i 4. Dernæst var det brombær og hassel. Så lavede alle et bræt med kniplingsknuder i et valgtfrit materiale. Det kom der nogle meget forskellige "vægtæpper" ud af ;-)
Det tykke sorte materiale, som minder lidt om kæmpe vaniliestænger, er stængler af hestehov (skræpper)

I dag lavede alle (på nær Myrna) en katalansk kurv med rullekant. Jette følger en mere traditionel opkrift, hvor alle stumper bruges op efterhånden. Sideflettet er traditionelt lavet af et splittet materiale.
Jeg fik selv lørdag aften til at gå med at splitte dugpil op i tre, som derefter skulle snittes så tynde at al marven var væk. Alligevel var de lidt for tykke og måtte snittes tyndere og lægges i kogende vand, for at blive flettebare. En langsommelig proces, og jeg blev da heller ikke færdig med kurven (der kommer snart et billede af den færdige kurv) De fleste nåede ikke at blive helt færdige med rullekanten, så måske der er basis for en fletteaften i løbet af ugen, så vi kan hjælpe hinanden færdige......
Bortset fra det tror jeg det bliver rigtig flot med den afbarkede pil (det er min bund øverst til venstre) og det sorte dugpil.

 
Myrna flettede en flot redekurv i "birdweaving" Det er den Jette sidder med på det lille billede helt til venstre.
Vi lærte også en møllevingeteknik. Men der må jeg have været så optaget, at jeg helt glemte at tage billeder. Min lille bitte kurv mangler en kant, så skal der nok komme et billede af den også.
Posted by Picasa

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails