lørdag den 2. oktober 2010

Hvor meget pil skal man bruge

Så er det vist tid til endnu et indlæg til fletteskolen.....

Hvor meget man skal bruge kan jo både omhandle den enkelte kurv, indkøb hos en dyrker eller selvhøst. I dette indlæg vil jeg dog ikke komme ind på den enkelte kurv, men senere......
Hvor meget man skal købe af tørret pil hos en dyrker er jo meget en temperamentsag. Det afhænger helt af om man har langt at køre og om man evt. kan opnå lidt rabat ved at købe meget. Hvis man bare skal lave en enkelt kurv hjemme vil jeg dog anbefale at man køber et bundt 120 eller 140 cm (afhængig af tykkelsen) og et bundt til sideflet som skal være forholdsvist tyndt. En færdig kurv i skovtursstr. vejer typisk 1kg, men man skal i hvertfald købe dobbelt så meget og helst 3 kg for at være sikker på at kunne finde rimelig ens pil. Selvom pilen er sorteret i længder er der stadig op til 20cm forskel indenfor et bund desuden kan der være en del forskel på tykkelsen.

Hvis man køber selvhøst, og man vælger de føromtalte 4 sorter som giver alle størrelser, skal man købe mindst et stort markbundt (omkring 10 kg) Dette vil sikre at man har nok til i hvertfald en skovturskurv og så vil der være nogle bundter som kan bruges til andet. F.eks. opsatser til blomster af de længste pil og foderkræmmerhuse af rester. Husk at 10 Kg frisk pil giver omkring 5 kg tørret.

Hvis du køber markbundter skal det sorteres inden brug.
Du skal bruge en beholder på ca. 70cm i højden og 60cm i bredden. Den skal helst være lidt tung så den står fast, men det er også muligt uden (min er et spirorør uden bund, på de føromtalte mål. Den vælter ret nemt, men det er en vanesag) Så sættere du hele bundtet ned i beholderen og banker det lidt (løft og slip) så alle rodender så vidt muligt rør bunden. Nu tager du så en håndfuld pil i toppen og trækker op i mens du ryster kraftigt.
Hvis du ligesom jeg er alt for lille til at trække op i pil som er 2 meter lange eller mere, kan de første lange pilles ud af bundtet en for en. Hver gang du trækker en håndfuld, lægger du den fra dig (f.eks. i en sol omkring dig på jorden eller i et "sorteringsanlæg" se foto) næste håndfuld sammenlignes med den forrige og hvis forskellen er mere end 20 cm startes et nyt bundt. Til sidst bindes bundterne og stilles til tørre et luftigt og mørkt eller halvmørkt sted. Hvis de står helt uopvarmet, f.eks. i bunden af en carport vil de være næsten friske hele vinteren og først i april/maj  vil de begynde at rynke i barken og danne "kalkunhals" I en kort periode inden de er helt tørre vil de kunne flettes som halvfriske.

Hvis du vil udvide sæsonen for halvfrisk kan du tage en mindre mængde ind i fyrrummet (eller til brændeovnen) så tager det 1-2 uger om at være klar, men hold øje med det. For pludselig er det for tørt. Du kan tjekke om det er ved at blive for tørt ved at bukke 90 grader med en negl i top-enden. Hvis det knækker eller knaser skal det bruges med det samme. Processen kan stoppes ved igen at sætte pilen ud i kulden.

Bemærk at halvfrisk pil næsten udelukkende bruges til flet som skal bruges udendørs. Det kan dog bruges til sideflet hvis resten af kurven er lavet af opblødt pil.

Pilen er typisk helt tør når vi når til sommer månederne.....

9 kommentarer:

  1. "halvfrisk pil næsten udelukkende bruges til flet, som skal bruges udendørs" - hmm. Skyldes det, at det vil skrumpe og blive løst?
    Lene

    SvarSlet
  2. yeps ! Det er rigtig lækkert at flette i halvfrisk pil som er dejlig blød. Men ulempen er at det vil blive lidt løsere når det tørrer helt.
    Man fletter dog også æselkurve i halvfrisk, men der er flette-tekniken sådan at, pilen står mere i spænd end normalt.
    Jeg har en enkelt gang flettet en hel kurv i halvfrisk. Den blev sådan set OK, men kunne vrikke lidt imellem sider og bund, men den stod på mit badeværelse med håndklæder i en periode (indtil jeg solgte den for 100,-)og så længe den ikke skal fyldes med øl, og slæbes skovtur, så går :-)

    SvarSlet
  3. Læreren, på det flettekursus jeg tog i juni, fortalte, at hun næsten altid bruger "frisk" pil, både til kurser og når hun fletter med salg for øje. Efter høst opbevarer hun pilen i en fryser! Det lød for mig noget underligt; men måske fungerer det her på grund af flette-teknikken? Hun laver udelukkende rammekurve. Vi brugte dog tørret, opblødt pil, som var leveret af min ven Frances (og lidt fra mig), på nævnte kursus.
    De lyder til, at du solgte den kurv alt for billigt :-).
    Lene

    SvarSlet
  4. tjah rammeværk er absolut ikke mit stærkeste område. Men man kan vel godt argumentere for, at den næsten udelukkende består af sideflet. Lyder dog lidt mærkeligt hvis også ringe og stager er halvfriske.

    Jeg ved dog at Annemette Hjørnholm altid bruger halvfrisk til ringene, men så er resten blødt op.

    Kunne egentlig godt forstille mig at teknikken måske godt kan tåle det, da stagerne jo sidder i spænd i konstruktionen. Tror nu nok at flettet vil rutshe lidt, men det er sikkert ikke så generende hvis bare hanken sidder godt fast.

    SvarSlet
  5. Du har vist ret med hensyn til ringene. Hun fortalte, at hun laver masser af ringe, som hun så lader tørre til senere brug.
    Lene

    SvarSlet
  6. Nå jeg havde lige skrevet en længere smøre om jeres snak om ringe og frisk/halvtør pil. Den blev væk. Mine fingre er for store til det her maskineri, rammer somme tider forkert. PileTosse vil du hjælpe mig, med at få lagt min nuværende side over i det nye jeg har leget med. Har prøvet og intet sker. Flot side du har lavet her.Hilsen Anne

    SvarSlet
  7. Det var da en skam, det ville jeg ellers gerne have læst :-)

    Det nemmeste hvis jeg skal hjælpe med din side er næsten at du sender mig dit password, hvis du ikke er helt tryg ved det, så må jeg prøve at beskrive det på en mail. Skriv til mig på vivian_veile@yahoo.dk

    SvarSlet
  8. Pokkers med de store hænder, vi har, Anne. Jeg ville virkeligt også gerne have læst dit indlæg.
    Lene

    SvarSlet
  9. meget fin side piletosse ;)
    mvh katrine

    SvarSlet

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails